ДЕНОВИ НА СРПСКАТА КУЛТУРА

NASTANI - 2008 - 3.0Во Битола, почнаа “ДЕНОВИТЕ НА СРПСКАТА КУЛТУРА ВО РЕПУБИКА МАКЕДОНИЈА”, во организација на Почесниот конзулат на Република Србија во Република Македонија и неговиот конзул, господинот Силјан Мицевски. Оваа е еден вид на културна агенда, која навистина ќе побуди интерес во периодот кој доаѓа.

Долгорочната агенда насловена како “Деновите на српската култура” започна токму со Бранислав Нушиќ, зашто, како што беше истакнато и на трибината пред претставата, тој бил вториот почесен граѓанин на Битола.

Познатиот битолски хроничар, професорот Александар Стерјовски откри моменти од неговиот престој во почетокот на минатиот век во градот на конзулите кои претходно не беа многу познати.