КОНЗУЛОТ СИЛЈАН МИЦЕВСКИ ­­­­­­­­РАБОТИ ПОВЕЌЕ ОД УСПЕШНО

NASTANI - 2010 - 1.0“Битола ја зачува конзулската традиција, а Српскиот конзулат е дел од таа успешна приказна, пред се благодарејќи на нашиот почесен конзул Силјан Мицевски”, изјави српскиот амбасадор Томислав Ѓурин при првата официјална посета на Битола.

Тој го посети Српскиот конзулат кој веќе неколку години претставува мост меѓу македонскиот и српскиот народ, овозможувајќи сплотување преку културни и други манифестации. Потоа, разговараше со претставниците на српските невладини и политички организации, го посети градоначалникот д-р Владимир Талески и запали свеќа за загинатите војници на Српските гробишта.

Српскиот конзул Силјан Мицевски најави дека и годинава конзулатот подготвува богата програма за продолжување на мисијата – градење на пријателски односи меѓу Македонците и Србите.