2010

СРПСКИОТ КОНЗУЛ СИЛЈАН МИЦЕВСКИ ГО РАСВЕТЛУВА КОНЗУЛСКОТО МИНАТО НА БИТОЛА

NASTANI - 2010 - 14.0Српскиот конзулат во Битола со печатењето на зборникот трудови “Српскиот конзулат и конзулска Битола” овозможи да се дознае како се третирало македонското прашање во записите на битолските конзули од пред еден век. Зборникот е значајно дело, кој, врз основа на аргументи и оригинални записи, говорат за битолската историја, а со тоа, и за македонската од славниот конзулски период.

Книгата ги содржи трудовите на познатите истражувачи и историчари од Македонија, Србија и регионот, кои првично ги презентираа документите на научниот симпозиум за конзулска Битола организиран од Српскиот конзулат минатата година.

КОНЗУЛОТ СИЛЈАН МИЦЕВСКИ – НАУЧНО ЈА ВТЕМЕЛИ СОРАБОТКАТА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА

NASTANI - 2010 - 15.1Триесет и пет научни трудови беа презентирани на третиот меѓународен собир на тема “Битола и македонско-српските културни односи и врски” во организација на Српскиот конзулат во Битола.
Трудовите ќе бидат систематизирани во еден зборник и тоа ќе остане како траен документ да не може никој да ја менува нашата историја како што имавме прилика во последно време и да направат нешто што не е во ред меѓу нашите две држави, изјави конзулот Силјан Мицевски.

Видни академици, доктори на науки, магистри и истражувачи зедоа учество во третиот по ред меѓународен научен собир на тема “Битола и македонско-српските културни односи и врски” што деновиве се одржа во конзулска Битола во организација на Српскиот почесен конзулат.

МАЛИТЕ ЛИКОВНИ АМБАСАДОРИ ОД СРБИЈА ОСТАВААТ ТРАЈНО НАСЛЕДСТВО ЗА БИТОЛА И МАКЕДОНИЈА

NASTANI - 2010 - 16Во рамките на третиот меѓународен научен собир на тема: “Македонско-српските културни врски”, поместена беше и изложба на ликовни дела на младите српски ликовни амбасадори кои создавале на годинешното издание, во рамките на Детското ликовно студио, “Малиот битолски Монмартр” во Битола.

Основачот Коста Хаџи Антоновски изрази голема благодарност до конзулот Силјан Мицевски за неговата поддршка и исклучителен придонес во афирмација на малите ликовни амбасадори.

Во своето 29-годишно постоење на Детското ликовно студио “Мал битолски Монмартр”, на младите учесници од Србија досега од меѓународниот конкурс и жири комисија им биле изложени 3.772 прекрасни творби, цртежи кои влегуваат во збирката на гинисовите рекорди.