САОПШТЕЊА из МСП

 • Почео Министарски савет ОЕБС у Кијеву

  Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, који предводи делегацију на 20....

  Опширније...

  Сусрет државног секретара

  Сусрет државног секретара др Снежане Јанковић са министром одбране Републике Молдавије Виталијом Маринуцијем.

  Опширније

 • Почео Министарски савет ОЕБС у Кијеву

  Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, који предводи делегацију на 20....Опширније...  Сусрет државног секретара

  Сусрет државног секретара др Снежане Јанковић са министром одбране Републике Молдавије Виталијом Маринуцијем.Опширније

 • Почео Министарски савет ОЕБС у Кијеву

  Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, који предводи делегацију на 20....Опширније...  Сусрет државног секретара

  Сусрет државног секретара др Снежане Јанковић са министром одбране Републике Молдавије Виталијом Маринуцијем.Опширније

ИНФОРМАТОР НА НАЈНОВИ НАСТАНИ И НОВОСТИ

 • 1
 • 2
Prev Next

Голема Хуманитарна акција

Голема Хуманитарна акција

“БИТОЛА СО СРЦЕ ЗА СРБИЈА, БИХ И ХРВАТСКА” Ако има нешто добро во поплавите во Србија, Босна и ХерцеговинаиХрватска, тогаш се тоа поплавените граници меѓу луѓето. Занемаренисенацијата, верата, ентитетот. Имсепомаганаситеониенакоипомошименајпотребна. Битоласосвоетоголемосрцесеприклучивоакцијатазасобирањепомошзарегионитезафатениодпоплавите. Општината Битола, Српскиконзулатвоовојградиграѓанскиорганизацииодржааголемахуманитарнаакцијанаплоштадот “Магнолија” подмотото “БитоласосрцезаСрбија, БиХиХрватска”.

ПЕТ ШЛЕПЕРИ ВОДА И ЕДЕН ШЛЕПЕР ЛЕКОВИ ИСПРАТИ СРПСКИОТ КОНЗУЛ,Н.Е. СИЛЈАН МИЦЕВСКИ, ЗА ЗАГРОЗЕНИТЕ ОД ПОПЛАВИТЕ

ПЕТ ШЛЕПЕРИ ВОДА И ЕДЕН ШЛЕПЕР ЛЕКОВИ ИСПРАТИ СРПСКИОТ КОНЗУЛ,Н.Е. СИЛЈАН МИЦЕВСКИ, ЗА ЗАГРОЗЕНИТЕ ОД ПОПЛАВИТЕ

Конзулатот на Република Србија во Република Македонија и конзулот, Н.Е. господинот Силјан Мицевски, експресно реагираа со помош откако во соседството се случи најголемата природна катастрофа во последниот век. Битолчани се солидаризираа со жителите на поплавените региони во Србија, каде многумина останаа без покрив над главата, а реките однесоа с# пред себе рушејќи куќи, патишта, брани и оставајќи и жртви чиј број с# уште не се знае. Само во Србија штетите се проценуваат на повеќе од една милијарда евра. Поради ваквата состојба,Српскиот...

ОДБЕЛЕЖАНА ЕДНА ДЕЦЕНИЈА ОД СРПСКИОТ ЕГЗОДУС НА КОСОВО

ОДБЕЛЕЖАНА ЕДНА ДЕЦЕНИЈА ОД СРПСКИОТ ЕГЗОДУС НА КОСОВО

На 17-ти март 2004 година, се случи еден од најголемите егзодуси во поновата историја на Балканот, кога за само 48 часа на територијата на Косово беа протерани над 4.000 Срби, запалени и уништени над 935 српски куќи, 35 православни храмови и споменици на културата, 10 јавни објекти од општествено значење. Во тие два пеколни дена загинаа 19 цивили, а беа ранети повеќе стотини лица. По повод десетгодишнината од овој настан, српскиот конзул во Република Македонија, Н.Е. господинот Силјан Мицевски, уште...

СРПСКИОТ КОНЗУЛАТ ВО БИТОЛА ПОТВРДА ЗА ДОБРОСОСЕДСТВОТО И ПОЧИТУВАЊЕТО МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА

СРПСКИОТ КОНЗУЛАТ ВО БИТОЛА ПОТВРДА ЗА ДОБРОСОСЕДСТВОТО И ПОЧИТУВАЊЕТО МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА

Како потврда на добрососедските односи и почитувањето меѓу Македонија и Србија и годинава се одбележа Денот на српската заедница во Македонија, празникот СветиСава.

Промовиран зборник за историските, културните и уметнички врски меѓу Македонија и Србија

Промовиран зборник за историските, културните и уметнички врски меѓу Македонија и Србија

Во Битола во петокот беше промовиран Зборникот трудови на тема „Конзулска Битола и историските, современите и идните културни и уметнички врски меѓу Република Македонија и Република Србија", чиј издавач е почесниот конзулат на Република Србија во Република Македонија, а со поддршка на Министерството за култура при Владата на Република Македонија и претпријатието „,Пелистер" од Битола. Во Зборникот се собрани трудови од петтиот по ред дводневен меѓународен научен собир кој во Битола се одржа на 31-ви мај и 1-ви јуни минатата година...

ПОКАНА НА СВЕЧЕНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ЗБОРНИКОТ ТРУДОВИ

ПОКАНА НА СВЕЧЕНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ЗБОРНИКОТ ТРУДОВИ

„КОНЗУЛСКА БИТОЛА И ИСТОРИСКИТЕ, СОВРЕМЕНИТЕ И ИДНИТЕ КУЛТУРНИ И УМЕТНИЧКИ ВРСКИ МЕЃУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И РЕПУБЛИКА СРБИЈА“  

ОБАВЕШТЕЊЕ О ДОНИРАЊУ НОВЧАНИХ СРЕДСТАВА

Обавештавамо сва правна и физичка лица, која су заинтересована да донирају новчана средства за помоћ поплављеним подручјима у Републици Србији, да ова средства могу донирати  на следећи начин: - безготовинском уплатом на рачун Амбасаде Републике Србије у Скопљу у македонским денарима

АПЕЛ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

АПЕЛ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ од 20. маја 2014. године о артиклима који су тренутно најпотребнији Одељење за међународну сарадњу Црвеног крста Србије обавестило је да су тренутно најпотребнији следећи артикли:

ОБАВЕШТЕЊЕ о ослобађању плаћања путарине за возила која превозе хуманитарну помоћ

ОБАВЕШТЕЊЕ о ослобађању плаћања путарине за возила која превозе хуманитарну помоћ Јавно предузеће „Путеви Србије“ донело је одлуку да су возила којима се превози хуманитарна помоћ у Републику Србију ослобођена плаћања путарина на ауто-путевима у Репиблици Србији уколико дају на увид одговарајући документ да превозе хуманитарну помоћ. Уколико возачи дају на увид потврду издату од ДКП Републике Србије да је у питању пошиљка хуманитарног карактера, на наплатним рампама биће пропуштени без плаћања путарине.

Апел за помош

  Почитувани граѓани, по повод природната катастрофа која деновиве ги зафати одредени подрачја на Република Србија, Почесниот Конзулат на Р.Србија во Битола упатува апел за помош, сметајќи на веќе докажаната хуманост, солидарност и несебичност на нашите битолчани.

РАДИО СРБИЈА

radio Међународни програм у све делове света на дванаест језика.

Опширније...

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА

turizam Туристичкој валоризацији компаративних предности Србије.

Опширније...

ИНВЕСТИРАЈТЕ У СРБИЈУ

investicii Агенција за страна улагања и промоцију извоза Србије.

Опширније...

СРБИЈА и ЕУ

srbijaeu Србија је спремна да крене у преговоре о придруживању са ЕУ.

Опширније...

 • 001
 • 002
 • 003
 • 005